Ползите от млечния протеин и как да увеличим неговия добив

Млякото е уникален продукт, създаден от природата за изхранване на подрастващото потомство и се смята за една от най-пълноценните храни, познати на човека.  В него се съдържат диетично балансирани мазнини, въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали.

Млякото има широко приложение в хранителната индустрия и се използва все повече за производството на специализирани и функционални храни като продукти за бебета и хора в напреднала възраст, протеинови добавки за спортисти и продукти за отслабване. Млякото също се използва от векове за разкрасяване и дори като лекарство.

Различните видове млека, които се използват от човека за храна са пригодени към потребностите на младите животни от съответния вид, поради което има разлики в техния състав и особено в сравнение с човешкото мляко.

Основният протеин в кравето мляко и повечето животински млека е казеинът (около 80% от общото количество) и той е свързан с калция. Основният протеин в човешкото мляко е албуминът. В млякото се съдържат и различни имуноглобулини, които предават майчиния имунитет на новороденото, което го прави най-добрата храна за него.

Млечният протеин има редица ползи за човека:

  • Спомага синтеза на протеин в организма
  • Помага за изграждането и възстановяването на мускулите, особено в комбинация с физически упражнения
  • Подпомага поддържането на здравословно тегло
  • Подпомага здравословното остаряване (един от проблемите на възрастните хора е саркопения – загуба на мускулна маса, поради естествения процес на стареене)

С развитието на технологиите и експертизата в храненето на животните, започват да се търсят нови възможности за оптимизиране на състава на млякото, особено що се отнася до съдържанието на млечен протеин. 

 

Оптимална концентрация / баланс на аминокиселини в дажбата

Аминокиселините са основна съставна част на протеините, необходими за  изграждането и поддържането на почти всяка тъкан в тялото. Те играят важна роля в метаболитните процеси, изграждането на имунитета и според нови научни данни имат дори епигенетичен ефект. 

Метионинът и лизинът са най-важните незаменими аминокиселини, а техният правилен баланс в дажбата подпомага производство на мляко и млечни компоненти и по-специално млечен протеин. Изследванията показват, че когато количеството на метионин е недостатъчно, съдържанието на протеини в млякото може да спадне с 0,10% до 0,20%.

 

Аминокиселини в протектирана форма

Традиционните фуражни източници на аминокиселини като метионин и лизин са силно разградими от микробите в търбуха, което ги прави по-малко достъпни за усвояване. Доставянето на аминокиселини в протектирана форма е от съществено значение, за да се гарантира, че достигат до тънките черва за усвояване.

Протектираните форми на лизин и метионин осигуряват хранителните вещества по-ефикасно и постоянно от други фуражни съставки, като например соевият шрот, и то в точното количество, от което кравата се нуждае. Друга полза от протектираните аминокиселини е, че чрез намаляване на суровия протеин се освобождава място в дажбата, което може да бъде използвано за доставяне на други хранителни вещества, като енергия и фибри.

 

Синтез на микробиален протеин от кравата

Не трябва да се забравя, че първата и най-важна стъпка при балансирането на аминокиселини е да се увеличи максимално синтезът на микробиален протеин в търбуха, който е най-пълноценният и евтин източник на протеин за млечната крава. За тази цел се препоръчва използването на източник на небелтъчен азот (NPN) с контролирано освобождаване. Благодарение на специална технология за капсулиране, азотът се освобождава точно във времето, когато микробите в търбуха се нуждаят от него, което води до максимално натрупване на микробиален протеин.

 

Криста ЕООД е водещ произодител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар и предлага богато портфолио от специализирани продукти и решения в областта на храненето на преживни. 

Допълващият минерален фураж за млечни крави RumiM AA е специално разработен за нуждите на високопродуктивни крави.  Продуктът предлага оптимален баланс на аминокиселини и високи нива на витамини и минерали, необходими за постигане на добро здраве и отлични резултати.

За повече информация, моля свържете се с наш експерт по хранене на преживни.

CONTACT US
GET IN TOUCH
WITH THE BLOG TEAM
If you have an enquiry regarding the blog: